Szeretettel köszöntjük a honlapunkra látogatókat!

 

„ A gyermek érdeke mindenek felett”

Geothe: „gyökeret és szárnyakat”

 

Hitvallásunknak leginkább ez a két idézet vezérli.

Gyermekképünk, olyan derűs, vidám gyermek, aki szívesen jár óvodába, jól érzi magát a gyermekközösségben, fogékony a világ szépségeire, egészséges kíváncsisággal fürkészi a világ csodáit. Tud nevetni, örülni, felfedezni és csodálkozni. Tisztelettel és bizalommal fordul az emberek iránt.

A gyermek érdekeit mindig szem előtt tartani! A legalapvetőbb, hogy minden gyermeket megillessen a személyiségének feltétel nélküli elfogadása, a szeretet, az együttérzés, szükségleteinek kielégítése, a fejlődését elősegítő egyéni bánásmód.  Ezzel a gyermekközpontú alapszemlélettel a célunk, hogy egészséges lelkületű, kiegyensúlyozott, tudásvággyal rendelkező, a természetben jól eligazodó gyermekeket neveljünk. A távoli jövőképünk, hogy az óvodásaink becsületes, önállóan gondolkodó, felelősségteljes, érzelmileg is intelligens, környezettudatos boldog felnőttekké váljanak, akik igaz értékeket képviselnek majd.

Pedagógiai programunk alapelve, hogy fontosnak tartjuk a nyelvhez, a tájhoz, az emberekhez, társakhoz fűződő érzelmi viszony megalapozását, a környezettudatos nevelést, a családdal való együttműködést, a hagyományok ápolását. Örökös Zöld óvoda lévén a fő profilunk a természetvédelem, éppen ezért kiemelt jelentőségű számunkra a természet megismerése és óvása a környezettudatos magatartás megalapozása, az állatok iránti felelősségvállalás kialakítása.  Programunk jól alkalmazható mind a hátrányos helyzetű, mind a tehetséges gyermekek nevelésében, figyelembe véve eltérő fejlődési ütemüket, lehetővé téve egyéni készségeik és képességeik kibontakozását.

Az óvodában a magas színvonalú szakmai munkát, a közös célok elérése érdekében az összetartó közösségünk végzi, akik gyermekközpontú, hivatását szívből szerető, magasan képzett, kreatív, lendületes szakemberekből áll.

 Természetvédelem

Óvodánk 2019-ben nyerte el a Zöld óvoda címet. A természetismeret, a természetvédelem az óvodánk számára kiemelt jelentőségű. Célunk a gyermekek környezeti kultúrára nevelése szemléletváltással, életmód, szokásrendszer, gondolkodásmód, viselkedés alakításával.

Feladataink:

 • A gyerekek tapasztalataira épülő kapcsolatteremtési lehetőségek megismertetése, a helyes magatartás kialakítása ember-ember, illetve ember-állat kapcsolataiban.
 •   Az állatokkal való együttélés feltételeinek megismertetése, állatok iránti felelősségvállalás kialakítása, a csoportokban és a „mini baromfiudvarban” élő állatokról való gondoskodás, kutyákkal való asszisztált foglalkozás.
 • Környezetünk megismerése és óvó szeretetére nevelés. ( pl.: zöld jeles napok megélése)
 • Kirándulások segítségével az állat- és természetvédelem lehetőségeinek megismertetése.
 • Tudatosan gondolkodó természetjárók nevelése, akik hatással lehetnek a közvetlen környezetükben élőkre.
 • Egészséges életmódra nevelés.
 • Környezettudatos magatartás kialakítása (pl.: szelektív szemétgyűjtés).

Só-szoba az óvodában

Segít:

 • A szabad, tiszta, mély lélegzés elérésében
 • Öngyógyító erők aktiválásában
 • Az immunrendszer erősítésében
 • Energetikai hiányok kiegyenlítésében
 • Légúti megbetegedéseknél pl. asztma, hörghurut, krupp, tüdőtágulat, felsőlégutak akut megbetegedése esetén
 • Légúti allergia tüneteinek enyhítésében
 • Krónikus nátha, arcüreg–, homloküreg gyulladás, szénanátha esetén
 • Bőrbetegségek (ekcéma, pikkelysömör) kezelésénél kiegészítő terápiaként
 • Nyugtatóan hat a vegetatív idegrendszerre, segít az alvászavar és a koncentrációs zavarok megszüntetésében, a stressz oldásában és a hiperaktivitás jeleinek mérséklésében

Elérhető a gyerekek számára a só-szoba:

 • Napközben kb.10-12 fős csoportokban fejlesztő foglalkozásokon az óvodapedagógusokkal
 • Szülői felügyelet mellett délutánonként 15 és 18 óra között.

   

  Óvodánkról

  Csobánka a Pilis gyöngyszeme csodálatos természeti környezetben a Pilis egyik völgyében található. A gyermekek szinte együtt élhetnek a természettel. A közeli erdők, hegyek, patakok, a Duna közelsége kimeríthetetlen lehetőséget nyújtanak a környezet megismertetésére, megszerettetésére, a sétákhoz, kirándulásokhoz, a természetben való megfigyelésekhez, közvetlen tapasztalatszerzéshez, melyek programunkban kiemelkedő helyen szerepelnek.

  A főváros és Szentendre közelsége miatt a gyermekeknek a városi életforma sem ismeretlen.

  Községünk nemzetiségi falu, élnek itt magyarok, cigányok, svábok, szerbek, szlovákok.

  A lakosság körében vannak, akik szociális nehézségekkel küszködnek és akadnak, akik magas egzisztenciával rendelkeznek. Erősségünknek tartjuk, hogy a különböző családokból érkező gyermekek együttes nevelése mégis sikeresen zajlik.

  Óvodánkban 6 gyermekcsoport működik, melyek részben homogén, részben homogén összetételűek. A gyermekek a legkülönbözőbb programok között válogathatnak, amelyben az óvodapedagógusok által kezdeményezett programok mindegyike igazodik az életkorhoz és a gyermekek egyéni képességeihez, ezzel is biztosítva harmonikus személyiségfejlődésük és nevelésük optimális feltételeit. Csoportjaink közül 2 csoport iskola előkészítő, suliváró csoportként működik, amely az óvoda-iskola átmenet könnyítéséért jött létre. Célja, hogy zökkenőmentesen valósuljon meg az iskolakezdés és a magas követelményeknek való helytállás, a gyermekek érzelmi életének sérülése nélkül.

   

  „ Nem az a dolgunk, hogy megtanítsuk gyermekeinket szembenézni egy kegyetlen és szívtelen világgal. Az a dolgunk, hogy olyan gyerekeket neveljünk, akik kevésbé kegyetlenné és szívtelenné változtatják a világot.”  -LR. Knost

Kategória: Nincs kategorizálva
Követni tudja az írásra érkező reagálásokat az RSS 2.0 feed segítségével. Ha akar, hozzá tud szólni, vagy visszakövethet a saját weboldaláról.
Szóljon hozzá

XHTML: Ezeket a kódokat használhatja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>